top of page

ELİF HATUN ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ PROGRAMLARI

Bilgi ve Özveri

Yetersizlik: Zedelenme ya da bazı sapmalar sonucu, bir insan için normal bir etkinliğin ya da yapının önlenmesi, sınırlandırılması hali.

 

Engel: Bireyin yetersizliği nedeniyle, yaşadığı sürece,yaş, cins, sosyal ve kültürel farklılıklara bağlı olarak oynaması gereken rolleri gereği gibi oynayamama durumu.

 

Özel Eğitim: Özel eğitime ihtiyacı olan bireyleri eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile onların özür ve özelliklerine uygun ortamlarda sürdürülen eğitime "özel eğitim" denir .

 

Programlarımız :

1. Zihinsel Öğrenme yetersizliği olan Bireyler

2. İşitme Yetersizliği Olan Bireyler

3. Görme Yetersizliği Olan Bireyler

4. Ortopedik Yetersizliği Olan Bireyler

5. Dil ve Konuşma Güçlüğü Olan Bireyler

6. Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Bireyler

7. Duygusal, Davranışsal ve Sosyal Uyum Güçlüğü Olan Bireyler

8. Otistik Özellikler Gösteren Bireyler 

9. Üstün Zeka ve Üstün Yeteneği Olan Bireyler

10. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

11. Karanlık Oda Eğitimi

12. Duyu Bütünleme

13. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

 

Özel Eğitime İhtiyacı Olan Birey: Çeşitli nedenlerle bireysel özellikleri ve eğitim yeterlilikleri açısından yaşıtlarından beklenilen düzeyden anlamlı farklılık gösteren birey.

Özel Eğitim Ortamları

Kaynak Oda

Öğrenciler, okul zamanının en az % 21 de en çok % 6 da destek özel eğitim hizmetleri alır. Zamanının geriye kalan kısmında normal sınıfta öğretim görebilir. Bu uygulamaya yarı zamanlı kaynaştırma da denilmektedir.

 

Ayrı Sınıf (Özel Sınıf)

Öğrenciler, okuldaki zamanın % 60 fazlasında özel eğitim ve destek hizmetleri kendileri için düzenlenmiş özel sınıflarda tam zamanlı olarak alırlar. Sadece boş zamanlarda normal sınıflardaki arkadaşları ile kaynaşırlar.

 

Ayrı Okul

Öğrenciler, okuldaki zamanın % 60 fazlasında özel gereksinimi olan çocuklara yönelik aydı gündüzlü okullarda özel eğitim ve destek hizmetler alırlar. Akranlarıyla ancak okul dışı saatlerde birlikte olmaları söz konusudur. (Yatılı olmayan Fen Liseleri, Görme engelliler, İşitme engelliler okulları).

 

Yatılı Okul

Öğrenciler, okullardaki zamanlarının % 100 özel gereksinimli çocuklar için açılmış olan yatılı kurumlarda, özel geliştirilmiş programlar, özel yetiştirilmiş personel ve özel donatılmış eğitim ortamlarında alırlar.

Ev Hastane Öğrenciler evlerde ya da hastanelerde özel eğitim alırlar

 

Normal Sınıf (Kaynaştırma)

Öğrenciler eğitimlerinin çoğunu normal sınıflarda alırlar ve buna kaynaştırma eğitimi denir. Ve öğretmen kaynaştırmaya hazırlandıktan sonra özel gereksinimli öğrenciye bep hazırlanır Ancak zamanlarının % 21 de destek özel eğitim hizmetleri verilir. Çocuğun sınıf içi ve dışı etkinliklerin tümü özel eğitim kapsamı içinde ele alınır.

Teacher and Young Student
Playing in a Tunnel
bottom of page